Ett försvar för vem?

Skribent Andreas Millings

Försvaret är en institution som praktiskt sett alla länder är beroende av för att försvara sitt territorium och självständighet från främmande makter. I dagens Sverige har försvarsmakten fokuserat på att öppna upp sig för jämlikhetens skull med budskapet ”alla är välkomna”. Men hur jämlikt är egentligen försvaret?

Andreas Millings

Vi lever i ett jämlikt samhälle. Sverige är det mest jämlika landet i världen sägs det, men vi har ett försvar som faktiskt inte är så jämlikt som det påstås. Nyligen verkställdes den allmänna värnplikten som även omfattar kvinnor vilket den inte gjort tidigare. Visserligen är det ett steg i rätt riktning trots att jag är negativ till att tvinga in ungdomar till försvaret. Dock så finns det en grupp som exkluderas från värnplikten.

De med neuropsykiatriska syndrom d.v.s . de på autismspektrat och dem med ADD och ADHD. De blir inte inkallade till mönstring och alla ansökningar ger avslag. Varför är detta ett problem? Är det inte viktigt att de med särskilda behov inte ska kallas in till armén?

Sverige är ett alldeles för svagt land för att exkludera människor som frivilligt söker till försvarsmakten. Med en befolkning på 10 miljoner skulle vi aldrig klara av ett angrepp från exempelvis ryska armén där deras totalförsvar uppgår till just 10 miljoner. Överbefälhavaren uttryckte i en artikel 2013 att Sverige skulle klara sig i en vecka under ett angrepp. Det är en löjligt kort tid och det är ofattbart att inga konkreta åtgärder har vidtagits.

Med ett försvar som är så svagt har ändå försvarsmakten magen att exkludera de som verkligen vill gå med. Storbritanniens försvar inkluderar de med neuropsykiatriska syndrom bara om dem presterar bra på alla prover, i USA är det lite mer krångligt men det är möjligt. I Ryssland tar man inte hänsyn till medicinska diagnoser om de inte är allvarliga. Varför ska vi exkludera människor som mycket väl kan vara kompetenta när inte ens Ryssland gör det? Belgiens försvar accepterar de som, utöver alla fysiska, och traditionella krav även alla EU-medborgare som talar franska eller nederländska/flamländska. Alltså är det lättare för en svensk med ADHD att gå med i Belgiens armé än Sverige, ens eget land. Israels armé har en hel division dedikerade till de som har en diagnos på autismspektrat. Där de faktiskt får det stöd de behöver samtidigt som de kan slåss för sin demokrati och självständighet. De militärmakterna som accepterat folk med särskilda behov som jag nämnt: Israel, USA, Storbritannien är bland de mest professionella och kompetenta militärmakterna i världen.

En reformering av försvarsmakten är nödvändig. En jämlik försvarsmakt kan endast komma till om alla åtminstone tillåts mönstra och ges chansen. Vi behöver en mer effektiv försvarsmakt där vi kan klara oss mer än en vecka. En stärkt flotta och en stor satsning på flygvapnet. En stor infrastruktursatsning är nödvändig för att kunna motstå cyberattacker. Och, givetvis, en satsning på 2% måttet och ett medlemskap i Nato tillsammans med Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *